Huonelämpötiloilla on suuri merkitys asumisviihtyvyyteen ja  energiankulutukseen. Yleinen ohjearvo asuintiloissa on noin 20-22 °C. Jos lämpötila poikkeaa ohjearvoista, kannattaa ensin vilkaista sivun lopun ohjeita. Jos lämpötila silti on ohjearvojen ulkopuolella, kannattaa olla yhteydessä kiinteistönhoitoon. Etenkin liian korkeasta lämpötilasta on tärkeää tehdä ilmoitus lämmityskaudella.  Liian korkea huonelämpötila johtaa lämmityskustannusten nousuun, mikä vaikuttaa asumisen kustannuksiin.

Lämpöä luovuttavia osia huoneistoissa ovat lämmityspatterit. Patterin tehtävä on luovuttaa huoneeseen niin paljon lämpöä, että tavoitehuonelämpötila toteutuu. Patterin lämpötila seuraa ulkolämpötilaa ollen kuumin pakkasilla ja haalein leudoilla säillä. Vaikka patteri tuntuu välillä viileältä, voi huonelämpötila olla ihan sopiva ja terveellinen. On myös normaalia, että patteri on lämpimämpi ylhäältä kuin alhaalta. Lämmin vesi tulee patterin yläosaan patteriventtiilin kautta, kiertää patterin läpi ja poistuu paluuventtiilin kautta. Vesi luovuttaa lämpöä matkalla, joten veden kuuluukin viilentyä matkan varrella. Patteritermostaatilla asukas voi rajoittaa patterin lämmönluovutusta.

Mikäli patterista kuuluu lorinaa, saattaa siellä olla ilmaa. Patterin sisälle päässyt ilma estää patteria lämpiämästä kunnolla. Ole tällöin yhteydessä kiinteistönhoitoon, joka tekee patterin ilmauksen.

Ohjeita asukkaalle lämmityksestä

  • Ilmoita heti patterin vesivuodosta kiinteistönhoitoon.
  • Hanki tarkka huonelämpömittari. Sijoita se johonkin oleskelualueelle, ei ulkoseinälle.
  • Muista, että kätesi lämpötila on n. +35 °C. Se aistii esim. +30 °C:n patterin viileäksi, vaikka tosiasiassa patteri vielä lämmittää +21 °C:sta huonetta.
  • Huonekaluja, verhoja tms. ei tule sijoittaa termostaatin eteen, koska silloin termostaatti katkaisee lämmityksen liian aikaisin.
  • Säädä patterin lämpöä pienemmälle, jos on kuuma. Älä tuuleta lämpöä ulos. Kun tuuletat, niin tuuleta nopealla ristivedolla.
  • Ilmaustarvetta kuvaa loriseva ääni patterista, ole silloin yhteydessä kiinteistönhoitoon.
Patteritermostaatti.