”Koskaan ei tiedä, mihin mikäkin työ voi johtaa. Kesätyötkin kannattaa hoitaa sillä mielellä”, sanoo Akseli Kiinteistöpalveluiden toimitusjohtaja Teemu Halenius. Hän jos kuka sen tietää, sillä hänen uransa kulki Akselin kesätyöntekijästä toimitusjohtajaksi asti. Haastattelimme Haleniusta näin kesätyöhaun aikaan ja kysyimme samalla vinkit kesätyöntekijöille.

Toimitusjohtaja Teemu Haleniuksen muistot kesästä 1994 eivät ole pelkästään ruusuiset. Päällimmäisenä mieleen on jäänyt väsymys. Halenius oli halunnut ylioppilaskirjoitusten jälkeen kesätyön, jossa saa olla ulkona ja liikkua. Niinpä hän haki kesätöihin Akselin kiinteistönhoitajaksi sekä lehdenjakajaksi – ja sai molemmat paikat. Koska ne olivat eri aikaan, otti Halenius molemmat työt vastaan. Aamuyöstä jakamaan lehtiä ja siitä päiväksi leikkaamaan nurmikkoja ja kitkemään rikkaruohoja, rasvaamaan ja kiristelemään muttereita. Samana kesänä sattui vielä tulemaan jalkapallon MM-kilpailut USAsta yöaikaan, joten yöunet jäivät vähiin.

”Sinä kesänä opin juomaan kahvia. En suosittele vastaavaa kenellekään”, Halenius naurahtaa.

Töitä ja opintoja

Matka kesätyöntekijästä toimitusjohtajaksi kesti parisenkymmentä vuotta. Sinä aikana Halenius ehti työskennellä melkein kaikilla osastoilla ja opiskella työn ohessa sekä insinööriksi että kauppatieteiden maisteriksi.

Halenius kertoo, että hänellä on aina ollut pyrky eteenpäin. Mutta hän kehuu myös esimiehiään: ”Olen aina tykännyt ratkaista pähkinöitä. Minulla on ollut ovelat esimiehet, jotka ovat sitouttaneet antamalla jatkuvasti uusia haasteita. Luottamus on toki pitänyt ansaita tekemällä kaikki työt hyvin.”

Aluksi Halenius opiskeli tietoliikenneinsinööriksi ja oli Akselilla töissä koulun lomat. Tarpeen mukaan Halenius työskenteli esimerkiksi kiinteistönhoidossa, sähköasentajan avustajana ja asiakaspalvelussa.

Lopulta oma paikka löytyi kiinteistöautomaatiosta: ”Pääsin mukaan kiinteistöautomaatiojärjestelmien uusimisprojektiin ja tein myös opinnäytetyöni aiheesta. Kiinteistöautomaatio tarjosi juuri sellaista ongelmanratkaisua, josta pidin.”

Tie vie lämpölaitokseen

Sattuma kuljetti Haleniuksen Varissuon lämmön lämpölaitokseen, jonka koko toiminnasta Akseli vastaa. Mm. lämmönjakohuoneita valvova kiinteistöautomaatio siirrettiin lämpölaitoksen konemestarin alaisuuteen. Tämä tarkoitti Haleniuksen työhuoneen siirtoa lämpölaitoksen tiloihin. Sieltä aukeni näkymä lämpölaitosmaailmaan, ihan kirjaimellisesti.

Kun sitten vuonna 2007 alettiin suunnitella uutta biolämpölaitosta, Haleniuksesta tuli lämpölaitoksesta ja automaatiosta vastaava energianhallintapäällikkö.

Haleniuksen kädenjälki näkyy muissakin Akselin isoissa uudistuksissa. 2010-luvun alussa hän ehdotti oman talotekniikan osaston perustamista. Siihen aikaan kiinteistönhoidossa oli erikseen sisä- ja ulkotöitä tekevät työntekijät.

”Tavoite oli, että kullakin kiinteistönhoitajalla on nimetyt taloyhtiöt ja kiinteistönhoitaja pystyy hoitamaan kaikki kiinteistönhoitosopimuksiin sisältyvät perustyöt sekä ulkona että sisällä. Putki- tai sähköasentajaa vaativat työt sen sijaan eriytettiin omaan talotekniikan osastoon”, Halenius selittää. Näin syntyi Akselin yhä vaalima malli, jossa kiinteistönhoitaja on mahdollisimman pitkälle vastuussa omien taloyhtiöidensä ylläpidosta. Samalla uusi talotekniikan osasto tuli Haleniuksen alaisuuteen.

Vuonna 2017 Haleniuksesta tuli toimitusjohtaja, mitä ennen hän oli toiminut kolmisen vuotta varatoimitusjohtana.

Halenius on saanut toteuttaa insinööriminäänsä erilaisten tekniikoiden parissa uransa aikana. Mutta ennen kaikkea hän pitää itseään ihmisjohtajana, joka on pitänyt erityisesti esimiestyön kehittämistä tärkeänä. Halenius on myös aina tykännyt kaikesta, mitä tehdään yhdessä. ”Työkaverit ovat olleet mahtavia. Parhaita päiviä ovat ne, jolloin tehdään jotain koko henkilöstö yhdessä”, kertoo Halenius hymyillen.

Työuraa on vielä toinen mokoma jäljellä. Mitä Halenius tavoittelee tällä hetkellä? ”Olen kasvanut yhdessä Akselin kanssa ja tällä hetkellä tavoitteeni ovat yhtenäisiä yrityksen tavoitteiden kanssa. Lasten harrastukset tuovat tälle mukavaa vastapainoa”, summaa Halenius.

Toimitusjohtajan kolme vinkkiä kesätyöntekijöille:

  1. Ole ennakkoluuloton ja uskalla kokeilla eri juttuja. Itse en koskaan aikonut kiinteistöalalle, mutta päädyin löytämään mielenkiintoisia töitä täältä.
  2. Kesätyökin kannattaa hoitaa sillä mielellä, että myös se voi johtaa johonkin.
  3. Kesätyö on hyvä tilaisuus uusiin ihmisiin tutustumiseen. Se voi myöhemmin osoittautua hyödylliseksi tai voit jopa löytää uusia ystäviä.

Akselin kesätyöhaku on avoinna maaliskuun loppuun asti.