Mitä tehdä, kun maksamattomat vastikkeet ja muut laskut alkavat kerääntyä? Mitä tehdä, kun elämänhallinta pettää esimerkiksi terveysongelmien tai päihteiden vuoksi? Mitä tehdä, kun riidat repivät taloyhtiötä? Tällöin voi ottaa yhteyttä Akseli Kiinteistöpalveluiden asumisneuvojaan Maura Tiuraniemeen, joka auttaa monenlaisissa asumiseen liittyvissä haasteissa.

asumisneuvoja Maura Tiuraniemi

Asumisneuvonnan tavoitteena on asumisen turvaaminen ennaltaehkäisemällä ja ratkaisemalla asumisen ongelmia sekä opastamalla asumiseen liittyvissä asioissa. Kysyimme Mauralta, milloin asumisneuvoja voi auttaa. ”Kun kokee tarvitsevansa apua, muttei tiedä, mistä sitä olisi saatavilla. Asumisneuvoja voi esimerkiksi ohjata olemaan yhteydessä oikeisiin tahoihin tai tekemään hakemuksia. Asumisneuvoja ei ole sosiaalityöntekijä eikä siksi pysty tekemään esimerkiksi tukipäätöksiä, mutta voi auttaa eteenpäin. Päätarkoitus on auttaa asiakasta selviämään haasteista ennen kuin ongelmat kärjistyvät esimerkiksi häätöön asti”, Maura kertoo. 

Aina asumisneuvojaan ei oteta yhteyttä, vaikka tarvetta olisi. Maura kertoo, että avun pyytäminen yleensä ottaen on vaikeaa ja joskus saatetaan esimerkiksi pelätä ikäviä seurauksia. Hän haluaakin madaltaa kynnystä yhteydenottoon ja muistuttaa, että asumisneuvojan palvelu on maksutonta ja luottamuksellista. Asumisneuvoja toimii myös aktiivisesti paikallisissa verkostoissa avuntarvitsijoiden tavoittamiseksi. Hän toimii yhteistyössä esimerkiksi Yhdessä-yhdistyksen, Varissuon työn ja toiminnan, A-killan, seurakuntien ja yhdyskuntaryhmän kanssa. Lisäksi toiminta on mukana Takuusäätiön Asumistalousneuvonta-hankkeessa (ASTA), joka tähtää vuokra-asukkaiden talousongelmien ehkäisemiseen.

Mauraa työllistävät paljon myös erilaiset naapuruusongelmat, joissa hän toimii puolueettomana sovittelijana: ”Voidaan keskustella molempien osapuolien kanssa ja tarjota sovittelua tai vaikka pitää asukaskokous.”

Akseli Kiinteistöpalveluilla on ollut asumisneuvontaa vuodesta 2002 alkaen, mutta Maura aloitti toimessa kesällä 2018. Hän on taustaltaan sosionomi ja aiemmin työskennellyt esimerkiksi maahanmuuttajien työllisyysasioiden parissa Varissuolla. ”Olen alkujaan lähtenyt sosiaalialalle, koska halusin auttaa ihmisiä. On palkitsevaa, kun joku pääsee elämässä eteenpäin ja ongelmat ratkeavat”, Maura kertoo taustastaan.

Asumisneuvojan työssä kohtaa haastavia elämäntilanteita ja vapaa-ajalla Maura rentoutuu parhaiten hevostallilla: ”Maastolenkillä pystyy elämään hetkessä.” Tämä on Mauran tavoite myös töissä, sillä hänestä asumisneuvojan työssä tärkeintä on kiireetön kohtaaminen ihmisen kanssa.

Asumisneuvoja on tavattavissa ajanvarauksella seuraavasti:
ma, ti ja to klo 8-16 Akseli Kiinteistöpalveluiden Varissuon toimistolla (Karvataskunkatu 1)
ke aamupäivällä Akselin Lausteen toimistolla (Kirjurinkatu 3) ja iltapäivällä A-killassa (Pääskyvuorenrinne 1)

Asumisneuvonta on Akseli Kiinteistöpalveluiden, Turun hyvinvointitoimialan ja TVT Asunnot Oy:n yhteinen palvelu, jota voivat käyttää turkulaiset. TVT:n asiakkaita palvelee TVT:n asumisneuvojat.