Mikä on huoneiston lämpötila?

Terveyssuositusten mukaan ihanteellinen huonelämpötila on 21 °C ja asteen vaihtelu molempiin suuntiin lasketaan normaaliksi.

Huoneistosta mitataan ilman lämpötilaa, ei rakenteiden lämpötilaa. Tarkista siksi lämpötila sisälämpömittarilla huoneen keskeltä (noin metrin päästä seinästä ja lattiasta). Seinällä oleva lämpömittari mittaa rakenteiden lämpöä ja rakenteet saattavat olla kylmempiä kuin huoneilma.

Mittaa asunnon lämpötila lämpömittarista, älä patterista kokeilemalla. Patteri voi joskus tuntua lämpimään käteen viileältä, vaikka se toimisi oikein. On myös normaalia, että patteri on lämpimämpi ylhäältä kuin alhaalta. Lämmin vesi tulee patterin yläosaan, kiertää patterin läpi ja poistuu alaputken kautta. Vesi luovuttaa lämpöä matkalla, joten veden kuuluukin viilentyä matkan varrella.

Mitä voit tehdä itse?

Tarkista, että termostaatti on isolla. Voit itse säätää termostaattia kääntämällä siitä isomman numeron. Tämä säätelee sitä, kuinka paljon lämmintä vettä patteriin pääsee. Älä kuitenkaan koskaan irrota termostaattia.

Termostaattia voi säätää enemmän auki kääntämällä isompia numeroita.

Tarkista, että termostaattia ei ole peitetty esimerkiksi huonekaluilla, verhoilla tai ikkunalaudoilla. Silloin lämmin ilma ei pääse kiertämään huoneeseen ja termostaatti katkaisee lämmityksen liian aikaisin.

Milloin yhteyttä kiinteistönhoitoon?

Jos huoneiston lämpötila menee alle 20 °C (huoneen keskeltä mitattuna), niin ota yhteyttä kiinteistönhoitoon. Ota yhteyttä myös, jos lämpöpatteri lorisee. Siellä voi silloin olla ilmaa.