Järjestämme taloyhtiöiden hallitusten edustajille asiakastilaisuuden kahdesti vuodessa. Tilaisuuksien tarkoitus on jakaa hallitustyön tueksi syvällisempää tietoa ajankohtaisista teemoista ja tiedottaa yrityksen kuulumisista. Kyselimme vuosi sitten asiakastilaisuudessamme toiveita käsiteltäviksi aiheiksi ja olemme sen jälkeen toteuttaneet näitä toiveita. Syksyn asiakastilaisuuden pääaiheina olivat osakkaan ja vuokralaisen vastuut sekä jätehuollon tulevat muutokset.
Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen lakimies Sanna-Mari Mannila kertoi siitä, miten osakkaan ja vuokralaisen vastuut jakautuvat taloyhtiössä erityisesti vahinkotilanteissa. Perusperiaate on, että taloyhtiö vastaa rakenteista, eristeistä ja perusjärjestelmistä, kun taas osakas pinnoista ja perustason ylittävistä muutoksista tai muista omista muutostöistä. Yhtiöjärjestyksissä näitä vastuita voidaan kuitenkin jonkin verran muuttaa. Osakkaan ja vuokralaisen välisiä vastuita määrittää myös vuokrasopimus.
Sanna-Mari Mannila
Kaikkia osapuolia koskee huolellisuus- ja ilmoitusvelvollisuus ja jos näitä laiminlyödään ja niiden johdosta sattuu vahinko, niin kysymykseen voi tulla myös vahingonkorvausvastuu jollekin osapuolelle. Vahingonkorvausvastuu edellyttää rahassa mitattavaa vahinkoa sekä tahallisuutta tai huolimattomuutta, jolla on syy-yhteys vahingolle. Vaikka osakas siten on ensisijaisesti vastuussa asunnostaan myös silloin, kun hän on vuokrannut sen, niin vuokralainen voi vahingonkorvauslainsäädännön perusteella olla vastuussa aiheuttamistaan vahingoista.
Miia Jylhä
Lounais-Suomen jätehuollon kiertotalousasiantuntija Miia Jylhä kertoi erityisesti kesäkuussa 2016 Turussa voimaan astuvasta muovipakkausten erilliskeräyksestä. Kierrätykseen sopiva muovi on nimenomaan muovipakkauksia eli esimerkiksi niitä jogurttipurkkeja, jauhelihapakkauksia ja shampoopulloja. Muovipakkausten tulee olla puhtaita ja kuivia. Kerätty pakkausmuovi käytetään uusien muovituotteiden valmistukseen sekä energiaksi.
Jylhä kävi läpi pienen kertauksen siitä, mikä jäte kuuluu minnekin. Yleensä tuotteiden lajittelu on tarkkaa ja joskus pienikin väärä jäte saattaa pilata koko erän. Helppo poikkeus on metallijäte, josta riittää, että yli puolet on metallia.
Tilaisuudessa kuultiin myös tytäryhtiö Turun Isännöintikeskuksen toimitusjohtaja ja isännöitsijä, AIT Kimmo Salon talouskatsaus ensi vuodelle eli koonti erilaisista taloyhtiöiden kuluihin vaikuttavista ensi vuoden hinnoista. Sen jälkeen Akselin talotekniikkapäällikkö Tommi Kärri kävi läpi kiinteistöautomaation tietoturvaa, johon panostamista pidämme erityisen tärkeänä.
Tommi Kärri
Hannu Koivisto
Kiinteistöhoidon palveluesimies Hannu Koivisto esitteli kiinteistöhoidon uutuuksia. Esimerkiksi maasta käsin käytettävä ränni-imuri ja pienet teräsharjakoneet ovat tuoneet paljon tehokkuutta rännien puhdistamiseen ja esimerkiksi sammaleen poistoon vaikeilta alueilta. Lopuksi viestintäasiantuntija Riikka Kyläheiko kertoi viestinnän suunnitelmista, kuten omasta asukaslehdestä.