Keväällä luonnon herätessä myös taloyhtiöissä herätään tiedustelemaan puutarhurinpalveluita. Kuitenkin talvi olisi monesti kasvustoille parempi ajankohta. Akseli Kiinteistöpalveluiden puutarhuri Suvi Levänen vastaa kysymyksiin, miksi, milloin ja miten puita ja pensaita leikataan. Mikäli teidän pihalla on tarvetta leikkauksille, niin ottakaa yhteyttä asiakaspalveluun.

puutarhuri Suvi Levänen

Miksi leikataan?

 • säännöllisesti hoitoleikatut puut ja pensaat ovat terveitä, turvallisia ja siistin näköisiä sekä antavat huolitellun vaikutelman koko kiinteistöstä
 • kaupunkiolosuhteissa kasvien kasvua on hyvä pitää kurissa ja ohjata tiettyyn suuntaan erityisesti ahtaissa paikoissa, kuten kulkuväylien ja rakennusten läheisyydessä. Näin ne eivät pääse kasvaessaan aiheuttamaan ongelmia rakenteille tai turvallisuusriskiä ihmisille.
 • myös uudet puut ja pensaat kaipaavat leikkausta. Esim. nuorille puille ensimmäisinä vuosina tehtävillä rakennekehitysleikkauksilla saadaan aikaan terveitä ja pitkäikäisiä puita, jotka tarvitsevat vanhempina huomattavasti vähemmän leikkausta.
 • huonompaankin kuntoon päässeet kasvustot saadaan uuteen loistoon leikkaamalla.
 • leikkausta ei pidä kuitenkaan tehdä vain vuosittain tavan vuoksi, vaan sitten, kun on todellinen tarve – pensas on epäsiisti, kasvanut liian suureksi tai siinä on selviä vaurioita. Leikkauskohdat ovat aina alttiimpia mm. sienitaudeille, joten turhaa leikkausta tulee aina välttää.

Milloin on hyvä aika leikata?

 • pääsääntönä voidaan pitää, että kaikki suuremmat karsimiset ja alasleikkaukset tehdään kasvien ollessa lepotilassa (marras-maaliskuussa).
 • pienempiä leikkauksia ja kevyttä harvennusta tai esim. pensasaitojen tasoitusta ja vuorimäntyjen vuosikasvujen leikkausta voi tehdä myös kesällä.
 • kuolleita ja sairaita oksia voi leikata milloin ja miten paljon tahansa.
 • loppukesä ja alkusyksy ovat myös kasvibiologisesti hyvää leikkausaikaa. Leikkuukohtiin ehtii silloin kasvaa vielä uutta puuainesta ja kasvit pystyvät hoitamaan haavansa kuntoon ennen talvea. Etenkin runsaasti kumi- ja mahlavuotavat kasvit leikataan mieluiten loppukesällä. Tällaisia ovat mm. kirsikatluumut, tuomet, koivut, vaahterat, poppelit ja hevoskastanjat.

Milloin ei ole hyvä aika leikata?

 • puut ja pensaat kasvavat runsaasti keväällä ja keskikesällä, jolloin niille on hyvä antaa kasvurauha.
 • kaikista huonoimmat leikkausajankohdat ovat kasvuunlähtöaika keväällä ja talveentumisaika syksyllä. Kasvuunlähtöaikana puiden ja pensaiden silmut alkavat avautua ja nestevirtaus on suurimmillaan. Kasvin talveentumisaikana eli kun lehdet ovat alkaneet kellastua ja pudota, on kasvin hyvä antaa rauhassa varastoida kaikki energia putoavasta lehtimassasta silmuihin ja juuristoon talven varalle.
 • yleisin virhe on, että leikkauspuuhiin herätään vasta yhtä aikaa luonnon kanssa keväällä – juuri silloin kun ei saisi enää leikata!

Taloyhtiölle on hyvä tapa rytmittää leikkaustarpeiden kartoitus pihatalkoiden ympärille. Syystalkoissa voidaan tutkia, kaipaavatko pihan pensaat tai puut suurempia leikkauksia seuraavaksi vuodeksi. Nämä leikkaukset voidaan sitten tehdä talven ja alkukevään aikana. Kevättalkoissa taas voidaan kartoittaa mahdolliset kesällä tehtävät pensasaitojen tasoittelutarpeet tai tilata vuotavien puiden leikkaukset loppukesälle. Näin ennakoimalla puiden ja pensaiden leikkaukset saadaan varmasti ajoitettua parhaaseen ajankohtaan.

Miten leikataan?

 • hoitoleikkaus tarkoittaa kuolleiden ja huonokuntoisten versojen vuosittaista poistamista ja vanhimpien versojen karsimista alhaalta. Tämä leikkaustapa sopii lähes kaikille pensaille ja pitää ne hyvinvoivina pitkään.
 • joskus pensaat ovat niin huonossa kunnossa tai hankalasti karsittavia, että ainoa vaihtoehto on leikata koko kasvusto pois lähes maata myöden. Tätä kutsutaan nuorennus- tai alasleikkaamiseksi ja sillä saadaan tehokkaasti hoitamatonkin pensas tai pensasryhmä uuteen kukoistukseen. Hitaimmin uusiutuville pensaille tätä leikkaustapaa ei suositella, mutta useimmat pensaat sen kuitenkin kestävät. Nopeasti versoville pensaille, kuten angervoille ja kurtturuusuille, alasleikkaus voidaan tehdä jopa vuosittain.
 • pensasaitojen ja muiden muotoonleikattavien pensaiden tasoituksessa lyhennetään vain saman vuoden vuosikasvua tasaisen lopputuloksen saamiseksi. Leikkaus kannattaa ajoittaa heinä-elokuulle, jolloin voimakkain kasvunaika on jo ohi ja leikattu pensas säilyy siistinä loppukesän.
 • puiden tärkeimmät leikkaukset tehdään puun ”nuoruusvuosina”, jolloin niistä poistetaan rakennekehityksen kannalta huonoja oksia ja varmistetaan, että nuoresta puusta kasvaa oikean mallinen ja rakenteeltaan turvallinen puu. Aikuisilla puilla hoitoleikkausta voidaan tehdä muutaman vuoden välein, jolloin poistetaan kuolleita, huonokuntoisia ja liian tiheään tai vääriin suuntiin kasvavia oksia. Vanhoja puita leikataan vain harvoin ja hyvin harkiten.

Mikäli oman pihan tai taloyhtiön istutuksien leikkaustarpeet mietityttävät, kannattaa antaa ammattilaisen kartoittaa, mitä ja milloin niille on tarpeellista tehdä.