Akseli Kiinteistöpalvelut järjesti eläkkeelle jäävän toimitusjohtaja Mauri Kivilaakson kunniaksi läksiäisseminaarin, jonka aiheena oli lähiöiden tulevaisuus. Teema on aina ollut Kivilaaksolle rakas ja Akseli Kiinteistöpalvelut on tehnyt paljon aluetyötä Itä-Turun hyväksi. Onhan yrityksen juuret Varissuon ja Lausteen lähiöissä. Seminaariin kutsuttiin yhtiön omistaja-asiakkaita, yhteistyökumppaneita ja ystäviä, ja seminaari pidettiin pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Turun normaalikoulun uudessa auditoriossa.

Seminaarissa oli paneelikeskustelu aiheella ”Lähiöiden tulevaisuus” ja puhujina olivat VTT, yliopistonlehtori Jarkko Rasinkangas Turun Yliopistolta, kehitysjohtaja Arto Helminen OP-Kiinteistökeskuksesta, Turun kaupungin hyvinvointitoimialan palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen sekä TVT Asunnot Oy:n hallituksen puheenjohtaja Toni Eklund.

Akselin hallituksen puheenjohtaja Kalervo Haverinen lausui tervetulosanat. Paneelissa vasemmalta alkaen Toni Eklund, Sirpa Kuronen, Jarkko Rasinkangas ja Arto Helminen.

Vaikka keskustelussa tuotiin esille paljon alueellisia haasteita, niin ennen kaikkea nostettiin kuitenkin esille positiivisia asioita Varissuon ja Lausteen lähiöiden kehityksestä. Kuronen luonnehti Varissuota suurkaupunkilähiöksi ja muistutti, että kaupunki on kohdistanut alueisiin aktiivista kehittämistä jo neljännesvuosikymmenen. Nämä panostukset myös näkyvät alueen myönteisenä kehityksenä. Esimerkiksi kymmenisen vuotta sitten 17 % varissuolaisista koki alueella turvattomuutta, kun taas viimeisimmässä tutkimuksessa enää 5 %.


Arto Helminen esitteli Turun alueen asuntojen hintakehitystä viimeisten noin kymmenen vuoden aikana. Lausteella hinnat ovat nousseet suhteellisesti Keskustan jälkeen eniten.


Mauri Kivilaakso

Myös omassa puheessaan Kivilaakso nosti esille lukuisat alueen kehitysprojektit, joita Akseli Kiinteistöpalvelut on ollut mukana tekemässä. Hän muisteli esimerkiksi niin 1990-luvun aluelautakuntaa sekä 1990-luvun lopun lähiöprojektia: ”Lähiöprojektista asukkaat taitavat muistaa parhaiten kumpaankin kylään rakennetut vieläkin keskustelua kirvoittavat metsäpubit. Lausteella rakennettiin Kirjurinaukio uuteen uskoon. Varissuon laadittiin ja pääosin toteutettiin valaistus- ja opastussuunnitelmat. Lähiöprojektin tärkein anti oli herääminen kiinteistöjen peruskorjauksen välttämättömyyteen. Tiennäyttäjänä tässä toimi ansiokkaasti TVT Asunnot Oy”, Kivilaakso kertasi historiaa.

Kivilaakso halusi nostaa esille myös jo 30 vuoden ajan Varissuolla toimineen yhdyskuntatyöryhmän, joka on koonnut saman pöydän ääreen alueen toimijat eli viranomaiset, seurakunnan, Turun normaalikoulun, lähipoliisin, järjestöt ja Akseli Kiinteistöpalvelut. ”Yhdyskuntatyöryhmällä on ollut tärkeä rooli yhdenpidon foorumina ja aloitteen tekijänä monissa asioissa, kuten Majanummen monitoimitalon saamisessa asukasyhdistysten ja ryhmien käyttöön”, totesi Kivilaakso.


Kivilaakso mainitsi puheessaan kaksi hänelle erityisen merkityksellistä henkilöä: Varissuon Huollon ja Akseli Kiinteistöpalveluiden pitkäaikaiset hallituksen puheenjohtajat Urpo Rastimon ja Mikko Sedigin (kuvassa keskellä). ”Näiden kahden henkilön merkitys 30 vuoden pestissäni onnistumiselle ja jaksamiselle on ollut niin paljon ylitse muiden, etten voi jättää heitä kiittämättä”, Kivilaakso totesi. 

Puheensa lopuksi Kivilaakso esitteli uuden toimitusjohtajan Teemu Haleniuksen, joka kiitti Kivilaaksoa 30 vuoden työstä yhtiön hyväksi. ”On ilo saada hoidettavaksi näin hyvässä kunnossa olevat yhtiöt”, Halenius sanoi.