Joulun ja uudenvuoden aikana syntyy paljon sellaista jätettä, jota muuten harvemmin syntyy. Älä jää turhaan mietiskelemään vaan katso tästä lajitteluohjeet!

Huomaathan myös, että joulun aikaan jätettä tulee paljon, mutta jäteastioita saatetaan tyhjentää harvemmin pyhäpäivien vuoksi. Älä siis ota turhaan stressiä lahjapaperien ja lahjalaatikoiden nopeasta poissiivoamisesta.

Minne lajitellaan lahjapaperit?

Kinkunrasva tai muu paistorasva

Joka joulu putkistossa jähmettyvä kinkunrasva (tai muu paistorasva) tukkii putkistoja ja aiheuttaa vahinkoja. Ethän siis kaada sulaa rasvaa koskaan viemäreihin. Jähmetä se vaikka tyhjässä maitotölkissä ja laita maitotölkki polttokelpoiseen jätteeseen.

Joulukuusi

Koristeista riisuttuna voit jättää kuusen jäteastian viereen tai viedä maksutta lajitteluasemille (esimerkiksi Akseli Kiinteistöpalveluiden keräyspiste). Rappukäytävä pysyy siistinä, kun kuusen kaataa esimerkiksi ison lakanan päälle. Lakana suljetaan kulmista niin, että kuusi jää pussiin. Kuljetettaessa varisseet neulaset on helppo tyhjentää lakanan päältä biojätteeseen.

Lahjapaperit

Teippiset ja pinnoitetut käärepaperit ja -nauhat kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen, ei siis paperinkeräykseen.

Pakkauspahvit

Pahvilaatikot ja suklaarasiat laitetaan kartonkikeräykseen litteäksi taiteltuina. Suklaarasioiden muovisisukset menevät muovinkierrätykseen. Myös styroksipakkaukset voi laittaa muovinkeräykseen.

Joulukranssit, -kukat ja havukoristeet

Kuihtuneet joulukukat ja kranssit voi laittaa biojätteeseen, jos niissä ei ole muita kuin luonnollisia osia. Multa menee kuitenkin polttokelpoiseen jätteeseen.

Tuikut ja kynttilänjämät

Kynttilänjämät voi kerätä talteen ja sulattaa uudeksi kynttiläksi. Jollei askartelu innosta, niin laita ne polttokelpoiseen jätteeseen. Tuikkukynttilöiden ja ulkotulien alumiinikuoret menevät metallinkeräykseen.

Alumiinivuoat

Joululaatikoista jääneet alumiinivuoat ja foliot kuuluvat metallinkeräykseen.

Glögipakkaukset

Pahviset glögipakkaukset (myös alumiinipinnoitetut) menevät kartonkikeräykseen ja lasiset glögipullot lasinkeräykseen. Korkit menevät materiaalin mukaan joko muovin- tai metallinkeräykseen.

Hautakynttilät

Metalliset kannet lajitellaan metallinkeräykseen, muuten ne menevät polttokelpoiseen jätteeseen. Katso led-hautakynttilöistä alempaa.

Rikkinäiset jouluvalot, led-hautakynttilät ja muut sähkölaitteet

Rikkinäiset jouluvalot ja esimerkiksi sähkökyntteliköt ovat elektroniikkaromua, joka tulee viedä sähkölaiteromun keräyspisteeseen (esimerkiksi Akseli Kiinteistöpalveluiden keräyspiste). Tänne kuuluvat kaikki muutkin hajonneet sähkölaitteet, kuten lasten paristokäyttöiset lelut ja kaikki ladattavat laitteet. Myös led-valot ja led-hautakynttilät tulee toimittaa sähkölaitteiden keräyspisteeseen. Ne saa jättää keräyspisteeseen maksutta.

Paristot

Teippaa navat ja palauta paristot lähimmän paristoja myyvän liikkeen keräyspisteeseen.

Uudenvuoden tinat

Uudenvuoden tinat ovat vaarallista jätettä, joten ne pitää vielä vaarallisten jätteiden keräyspisteeseen (esimerkiksi Akseli Kiinteistöpalveluiden keräyspiste). Tinan jättäminen keräyspisteeseen on maksutonta. Voit myös säästää tinan seuraavana vuonna uudelleen sulatettavaksi.

Ilotulitusraketit

Palauta käyttämättä jääneet ilotulitusraketit niiden myyntipisteeseen. Voit myös jättää omat tulitteet väliin ja tulla katsomaan esimerkiksi Varissuon Lämmön ilotulitusta Varissuon kentällä (Pelttarinkadun päässä) ti 31.12.2019 klo 20.

Lisää ohjeita löytyy Lounais-Suomen Jätehuollon verkkosivuilta osoitteesta www.lsjh.fi.